D'ABRIL A JUNY DE 2013 MUSEU DARDER (BANYOLES) ELS DIVENDRES A 2/4 DE 8 DEL VESPRE

CONFERENCIANTS




Xavier Aguelo

Llicenciat en història per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1996. Ha dirigit nombroses excavacions i prospeccions arqueològiques tant en l’àmbit terrestre com subaquàtic.
La seva carrera professional s’ha centrat entre les comarques del nord-est català i l’illa de Menorca, on actualment es codirector dels treballs de carta arqueològica subaquàtica i l’excavació del derelicte de Binissafúller, enfonsat a mitjans del segle IV aC a la costa sud l’illa.
Degut a la singularitat de les intervencions arqueològiques subaquàtiques, tanmateix ha participat en excavacions amb cronologies que van des d’època del neolític, com el jaciment de la Draga a Banyoles, fins època moderna, com l’excavació del derelicte que ens presentarà en aquest I Cicle de Conferències, excavat a Blanes l’any 2010.
Dins l’àmbit de la didàctica, ha preparat cursos d’estiu sobre arqueologia subaquàtica i ha treballat com a guia en aquesta disciplina al port romà d’Empúries (l’Escala, Alt Empordà).
La seva llarga trajectòria com a arqueòleg l’ha portat a publicar, en solitari i en col·laboració, diversos articles en les Jornades Arqueològiques de les Comarques de Girona i en revistes especialitzades tant en arqueologia subaquàtica, com en arqueologia terrestre.

A/e: xaguelo@gmail.com
 
Bibiana Agustí
Bibiana Agustí

Nascuda a Olot (la Garrotxa) l'any 1962. 
Doctora en Història per la Universitat de Girona amb la tesi “Els rituals funeraris en el període Calcolític – Bronze Final al nord-est de Catalunya”.
Treballa a In Situ S.C.P. en arqueologia funerària i en estudis paleoantropològics en contextos que van de la prehistòria a l’època contemporània i que inclouen tant dipòsits d’inhumació com d’incineració, així com en projectes de consolidació de fortificacions medievals. 
Col·labora habitualment amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona i Ullastret, amb el Departament d’Arqueologia de la Universitat de Lleida, de la Diputació de Girona i de Castelló de la Plana i d’altres equips tècnics de l’àmbit privat. 
Des del 2012 també treballa com antropòloga a l’equip de la Missió Arqueològica d’Oxirrinc a Egipte. 

Albert Aulines
Albert Aulines

Prehistoriador i llicenciat en Història (2000). 
L’any 1998 es va integrar a l’Associació Arqueològica de Girona –el centre d’estudis que l'any 1972 va posar al descobert els orígens humans de Catalunya–. Des d’aquell 1998 investiga i divulga l’origen i evolució cultural de l’espècie humana a la bioregió de Girona.
Ha contribuït a la localització i estudi de diversos jaciments arqueològics: Domeny (1999 i 2012), El Terme (1999), Balma de la Xemeneia (2001), Pla de La Jueria (2002), Turó de la Bateria (2006), Pla d’en Serra (2008) i cova ‘Bauma d’en Noguer’ 2009. 
Ha aproximat la prehistòria a tots els interessats en aquesta temàtica a través de tallers didàctics a les escoles, visites guiades a jaciments arqueològics, articles d’opinió a la premsa i a revistes especialitzades, llibres, xarxes telemàtiques i ràdio. 
També és el coordinador la revista Quadern de Prehistòria Catalana; coeditor del programa radiofònic Pedra a pedra. Escolta la prehistòria i coautor de tres llibres: Arrels profundes. Fragments del passat prehistòric de les comarques gironines (2007); Jaciment arqueològic Balma de la Xemeneia (2010) i El primer capítol de la història de Catalunya (2010).

A/e: ulines@gmail.com – www.aadgirona.org/
Gerard Campeny
Gerard Campeny 

Prehistoriador, tècnic de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). 
Llicenciat en Història per la Universitat de Girona i Màster en Arqueologia del Quaternari per la Universitat Rovira i Virgili, actualment està compaginant la seva tasca investigadora amb la realització de la seva tesi doctoral. 
Des de l’any 2003 codirigeix el projecte multidisciplinar en el jaciment del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella. 
Durant aquests anys ha participat en nombroses excavacions arqueològiques, especialment de prehistòria, a les comarques de Girona si bé ha participat en d’altres projectes tant nacionals com internacionals. Ha publicat més de 40 articles científics i ha organitzat i participat en nombroses activitats de caràcter divulgatiu per tal de difondre tant el Camp dels Ninots com la prehistòria en general.

A/e: gcampeny@iphes.cat

Pere Castanyer

Nascut a Sant Privat d’en Bas (la Garrotxa) l'any 1961.
Doctor en Història Antiga i Arqueologia amb la tesi “La vil·la romana de Vilauba. Un exemple de l’ocupació i explotació romana del territori a la comarca del Pla de l’Estany” (Universitat de Girona, 1999). D’ençà l’any 1990 és arqueòleg-conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries.
És co-director de diferents projectes de recerca arqueològica dedicats al l’estudi del món rural d’època romana, que ha comportat diverses campanyes de prospecció i intervenció arqueològica a diversos jaciments de les comarques de Girona. Les actuacions més rellevants són la co-direcció dels treballs de recerca arqueològica realitzats a la vil·la romana de Vilauba (Pla de l’Estany) des de l’any 1985 i la co-direcció dels treballs a la bòbila romana d’Ermedàs (Pla de l’Estany) des de l’any 1999. 
És co-autor diversos llibres així com també de nombrosos articles en revistes nacionals i internacionals. D’entre aquests destacarem Ceràmiques comunes i de producció local d'època romana. I. Materials augustals i alto-imperials a les comarques orientals de Giron (1990), El món rural romà a Catalunya. L'exemple de les comarques nord-orientals (1995); Vilauba. Descobrim una vil·la romana (2007), etc.

A/e: pcastanyer@gencat.cat

Natàlia Colomeda
Natàlia Colomeda 

Llicenciada en Història de l’Art a la Universitat de Girona. Va adquirir la suficiència investigadora després de realitzar el Màster d’Especialització Professional en Patrimoni Cultural a la mateixa universitat. Ha participat en diverses excavacions arqueològiques, principalment a les comarques gironines, treballant tots els períodes històrics i assolint les competències necessàries en cadascun d’ells.
En la seva dedicació professional, sempre encarada a la investigació i la difusió del patrimoni, ha format part d’equips de tallers didàctics amb empreses d’arqueologia, acostant aquesta disciplina a nens i nenes. Tanmateix ha programat, coordinat i realitzat visites guiades de caire local a la seva població natal, Sant Feliu de Guíxols.
Seguint aquesta línia de difusió patrimonial, ha realitzat xerrades divulgatives a diverses poblacions, convocades per ajuntaments o associacions dedicades a la difusió arqueològica.
Tanmateix ha col·laborat en l’organització de reunions científiques i ha participat activament com a membre de la junta tècnica municipal en entitats d’àmbit cultural com és el Museu d’Història de la Ciutat de Sant Feliu de Guíxols.
Ha publicat diversos articles, en solitari o en col·laboració, tant a les Jornades d’Arqueologia de les Comarques Gironines, com en publicacions especialitzades i de difusió patrimonial, i en congressos d’arqueologia medieval-moderna

A/e: nataliacolomeda@gmail.com

Alfons Díaz

Llicenciat en Història per la Universitat de Girona. Va adquirir la suficiència investigadora després de realitzar el Màster d’Iniciació a la Recerca en Humanitats, dins de l’itinerari d’arqueologia, a la mateixa universitat, amb el treball de recerca “Estudi de la tecnologia lítica del jaciment en superfície de Roca Foradada (Fontcoberta, Pla de l’Estany)".
En la seva dedicació professional, encarada a la investigació i la difusió del patrimoni, forma part de l’Associació de Recerques Arqueològiques (CRA) que, sense ànim de lucre, es dedica a l’estudi i difusió del patrimoni cultural. Ha treballat com a guia en l’àmbit local i de museus, i com a arqueòleg tant en treballs d’arqueologia preventiva, com en diferents projectes de recerca desenvolupats per diverses universitats catalanes i institucions adherides a aquestes, abraçant tots el períodes històrics que van des de la paleontologia fins a l’època contemporània. Ha publicat articles, en col·laboració i en solitari, en les darreres Jornades d’Arqueologia de les Comarques Gironines i en la revista especialitzada Quaderns de Prehistòria Catalana d’enguany, editada per Associació Arqueològica de Girona.

A/e: alfons.diaz.diaz@gmail.com

Andrea Ferrer

Llicenciada en història l’any 2006 per la Universitat de Girona. 
L’any 2008 va realitzar el Màster d’Iniciació a la recerca en Humanitats: Història, Art, Filosofia, Llengua i Literatura a la Universitat de Toulouse le Mirail i a la Universitat de  Girona. El seu treball de recerca va ser un estudi de “Els materials de construcció de la bòbila romana d’Ermedàs” (Pla de l’Estany). 
Ha col·laborat en diferents jaciments arqueològics de les comarques de Girona i actualment combina la co-direcció dels treballs a la Vil·la romana de Vilauba entre d’altres, amb tasques de documentació al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.

A/e: andreita.ferrer@gmail.com

Almudena Garcia

Llicenciada en Història i Antropologia Cultural per la UAB. 
Es dedica a l’arqueologia des de fa 10 anys i durant aquest temps ha dirigit diverses intervencions arqueològiques sobretot d’àmbit urbà. 
Ha col.laborat en diferents projectes i estudis com l’estudi antropològic del Cementiri Vell de Banyoles amb Bibiana Agustí. 

A/e: agarcia@arqueolitic.com

Bruno Gómez
Bruno Gómez

Nascut a Barcelona l'any 1977
Prehistoriador, tècnic de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i President del Centre de Recerques Arqueològiques (CRA).
L'any 2001 es va llicenciar en Història per la Universitat de Girona (UdG). L'any 2004 va obtenir el Màster en Arqueologia per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). En aquesta mateixa universitat l'any 2007 va obtenir la suficiència investigadora amb la tesis de llicenciatura "Áreas de captación y estrategias de aprovisionamiento de rocas silíceas en el nivel L del Abric Romaní (Capellades, Barcelona)” i actualment està realitzant la Tesi doctoral. 
Des del 2003 és coodirector de l'excavació arqueopaleontològica del Camp dels Ninots. Durant aquests anys ha dirigit diverses excavacions arqueològiques i ha publicat més 50 articles científics.
Ha participat en diversos congressos, col·loquis i workshops, havent sent l'organitzador d'un workshop sobre el Camp dels Ninots (2011) i del cicle de conferències L’aventura de l’evolució passa pel Camp dels Ninots (2007). 
Pel que fa a l'apartat divulgatiu és comissari de l'exposició permanet "Ara fa 3,5 milions d’anys. El Camp dels Ninots" (2008), coeditor del llibre "El Camp dels Ninots: Rastres de l'evolució" (2010) i ha participat en gran quantitat de xerrades i visites guiades divulgant tant el Camp dels Ninots com la prehistòria en general.

A/e: bgomez@iphes.cat

Joaquim Grau 

Arqueòleg. Llicenciat el 2005 a la Universitat de Girona. Ha estat treballant en arqueologia de gestió de manera professional des del 2005. Tanmateix també ha contribuït amb campanyes en excavacions programades al Castell de Palagret (Celrà) i, sobretot, al Puig de Sant Andreu (Ullastret). També ha format part de l'equip encarregat de la revisió de la Carta Arqueològica de l'Alt Empordà. 
Ha publicat un article juntament amb Josep Maria Nolla i ha col·laborat amb la publicació de Josep Maria Nolla, Josep Casas i Victòria Soler de la necròpolis de Tolegassos.
Entre el novembre del 2009 i el maig del 2010 pogué excavar el jaciment del Camí de Sant Feliu de la Garriga, amb una part important d'època visigoda i que està estudiant actualment.  

A/e:quimgr@gmail.com

Antoni Palomo

Doctor en arqueologia prehistòrica per la UAB. Professor associat de la UAB i director de l'empresa Arqueolític. Ha treballat com a tècnic contractat pel CSIC-IMF de Barcelona, CSIC-CCHS de Madrid y la UAB.
Dissenya i desenvolupa programes de divulgació del coneixement del passat, especialment en relació a la prehistòria. Entre altres llocs on treballa destaca el Parc neolític de La Draga, els museus de Banyoles i el Parc de les Mines Neolítiques  de Gavà. Pel que fa als treballs de camp coordina el departament de treballs arqueològics. Entre els treballs realitzats poden destacar: els cementiris de Banyoles, el Castell de Palol de Revardit, el jaciment paleolític del Turó de la Bateria, diversos treballs en la línea del TGV…
Actualment codirigeix el projecte de recerca del jaciment neolític lacustre de la Draga. Treballa en l'estudi de la prehistòria recent. És especialista en estudis de tecnologia lítica i especialment des d'una perspectiva experimental. Entre altres jaciments on ha treballat destaquen: Plansallosa, Can Roqueta, Banys de la Mercè, Serra del Mas Bonet. Autor d’aproximadament 150 articles especialitzats sobre arqueologia i coautor de 6 monografies sobre diversos jaciments.

A/e: tpalomo@arqueolitic.com

David Riba

Llicenciat en Història i Antropologia social per la U.B (Universitat de Barcelona), Graduat superior en Arqueologia Prehistòrica i Màster oficial en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana per la U.R.V (Universitat Rovira i Virgili). 
Actualment és investigador predoctoral de la Fundación Atapuerca adscrit a la Unitat de Cognició de l’IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social), on desenvolupa una recerca centrada en diferents aspectes de la cognició de tipus social en els Ximpanzés. Es membre del CRA (Centre de Recerques Arqueològiques). Forma part de la junta directiva de la A.P.E (Asociación Primatológica Española). 
Ha participat en l’equip de recerca del jaciment arqueopaleontològic del Camp dels Ninots des dels seus inicis, i es coautor de diverses publicacions científiques a nivell internacional i de divulgació científica d’àmbit nacional sobre qüestions relacionades amb l’arqueologia, la primatologia i l’evolució humana. 

A/e: dribacano@gmail.com
Joaquim Soler

Joaquim Soler 

Prehistoriador adscrit a l'Institut de Recerca Història de la Universitat de Girona.
Al llarg de la seva carrera com a investigador ha treballat principalment en dues línies de recerca, una primera dedicada a l'estudi de art rupestre prehistòric del Sàhara Occidental i una segona centrada en les societats paleolítiques del nord-est de Catalunya. 
En el primer camp d'estudi les seves contribucions principals han consistit en l'anàlisi i publicació de nombrosos jaciments fins aleshores inèdits, així com en la participació en diverses expedicions i altres accions de salvaguarda de l'immens patrimoni d'aquest país africà. 
En l'àmbit del paleolític, des de fa una dotzena d'anys forma part de l'equip que dirigeix les excavacions a la cova de l'Arbreda i estudia els materials que han proporcionat els jaciments de Serinyà. 
Finalment, també ha participat en algunes recerques esporàdiques en l'ambit de la prehistòria recent a les comarques gironines.

A/e: joaquim.soler@gmail.com

Xavier Terradas

Doctor en Arqueologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. 
Actualment és Investigador científic del CSIC, adscrit al Departament d’Arqueologia i Antropologia de la Institució «Milà i Fontanals» de Barcelona. Dins d’aquesta institució, coordina la línia científica «Estabilitat i Canvi social a les societats humanes: caçadors - recol·lectors en transició» (Pla d’actuació estratègica CSIC 2010-2013).
Principals temes de recerca:
- Arqueologia de las societats caçadores - recol·lectores; Estudi dels seus processos econòmics i socials així com de les seves dinàmiques de canvi.
 - Gestió dels recursos minerals per part de les societats prehistòriques; Produccions autòctones, desplaçaments de matèries primeres minerals i intercanvis d’instrumental lític al llarg de l’arc mediterrani comprès entre les conques de l’Ebre i el Rhône.
- Desenvolupament tecnològic i variabilitat a partir de l’estudi dels procediments tècnics involucrats en la producció de l’instrumental lític al llarg de la Prehistòria.

A/e: terradas@imf.csic.es – csic.academia.edu/XavierTerradas